نمای هر ساختمان هویت آن ساختمان را شکل میدهد. فرقی نمیکند که آن نما از سرامیک، سنگ یا فولاد ساخته شده باشد، یک نمای زیبا و مناسب، فضا و فرم ساختمان را به شکل مثبتی تغییر میدهد. استفاده از نمای کرتینوال در سراسر جهان رواج زیادی پیدا کرده است و روزانه ساختمان سازان بسیاری، استفاده از آن را نسبت به سایر نماهای ساختمانی ترجیح میدهند. نمای کرتینوال هیچ وزن اضافهای را به ساختمان تحمیل نمیکند و مزایای فوقالعاده زیادی دارد که ساختمان سازان را مشتاق به استفاده از آنها کرده است. در ادامۀ این مطلب از مجموعه در و پنجره دوجداره روماپن به معرفی نمای کرتین وال و ویژگیهای آن میپردازیم.
کرتین وال چیست؟
Curtain Wall یا همان کرتین وال پوشش بیرونی ساختمانی است که در آن، دیوارهای بیرونی غیرسازهای هستند اما به سازۀ ساختمان متصل میشوند و برای جلوگیری از تخریب، به وسیلۀ آبوهوا استفاده میشوند. کرتین وال را میتوان از مواد سبک وزن ساخت (بهعنوانمثال، دیوارهای با قاب آلومینیومی (کرتین وال آلومینیومی) حاوی شیشه، پانلهای فلزی یا سنگ نازک). اینگونه هزینههای ساخت و ساز کاهش مییابد. استفاده از شیشه به عنوان کرتین وال این مزیت را دارد که اجازه میدهد نور طبیعی به عمق ساختمان نفوذ کند. شایان ذکر است، نمای کرتین وال هیچ وزنی از ساختمان را به جز وزن خود تحمل نمیکند.
کرتینوال باعث مقاومت ساختمان در برابر نوسانات ناشی از باد، زمین لرزه، نفوذ آب یا هوا خواهد شد. کرتینوال بهعنوان دیوار نازکی که معمولاً داری قاب آلومینیومی (کرتین وال آلومینیمی) حاوی شیشه، پانلهای فلزی یا سنگ نازک هستند تعریف میشود. اسکلت نمای کرتینوال به سازۀ ساختمان متصل است و بارهای کف یا سقف ساختمان را تحمل نمیکند. بارهایی که باد و جاذبه به ساختار کرتینوال ساختمان وارد میکنند معمولاً به خط کف منتقل میشود.
انواع سیستم Curtain Wall
کرتین وال در یک کارخانه ساخته میشود و قبل از اینکه به محل آورده شود مونتاژ میشود. اساساً دو نوع سیستم کرتینوال بسته به روش مونتاژ اجزا وجود دارد.
- سیستم کرتین وال چوبی
- سیستم کرتین وال یکپارچه
حالت سیستم کرتین وال چوبی
در این نوع سیستم Curtain Wall اجزاء به صورت تکه تکه بر روی سازۀ ساختمان مونتاژ میشوند. این سیستم عمدتاً برای ساختمانهای با ارتفاع بالا یا در مناطق کوچک استفاده میشود. این مورد به این دلیل است که برای نصب آنها دسترسی بیرونی به ارتفاعات بالاتر مهم است. این نمونه از نمای کرتینوال اگرچه هزینههای حمل و نقل پایینی دارد که یک مزیت محسوب میشود. اما نباید نیروی کار و زمانی که برای نصب آنها صرف میشود را نادیده گرفت.
سیستم Curtain Wall یکپارچه
در این نوع سیستم Curtain Wall، قطعات از قبل در کارخانه مونتاژ میشوند. قطعات به صورت تک واحدی از کارخانه به محل نصب آورده میشوند که این مورد، نوع نصب فردی را نفی میکند. اندازه کرتینوال یونیت شده به طور مستقیم با ارتفاع کف سازه متناسب است. این نوع کرتینوال در ساختمانهای مرتفع محبوب هستند، آنها نیازی به پشتیبانی خارجی مانند جرثقیل یا داربست ندارند. فقط جرثقیلهای کوچک یا بالابرهای موقت مورد نیاز است. این سیستم مزایای ساخت سریع و کیفیت خوب را ارائه میدهد. زیرا قطعات در محیط کارخانه تولید میشوند. با این حال، این نوع سیستم کرتین وال به دلیل نیاز به حفاظت بیشتر و بهتر در طول حمل و نقل، هزینه حمل و نقل را افزایش میدهد.
طراحی کرتین وال
طراحی داخلی کرتینوال، طراحی قابها و پانلهای Curtain Wall یک کار پیچیده است. زیرا شامل انتقال بار، عایق حرارتی، مقاومت در برابر آب، اطمینان از چسبیدن پانل به قاب، جلوگیری از تجمع کثیفی و امکان بازشدن پنجرهها میشود. علاوه بر همۀ اینها، طراحی کرتین وال باید با قوانین ساختمانی محلی، از جمله ارائه دسترسی ایمن برای بازرسی، نگهداری و تعمیر منظم، مطابقت داشته باشد.
مواد رایج مورداستفاده در نمای Curtain Wall
- شیشه ویژن، دوجداره یا سه جداره، با پوششهای کم یا بازتابنده
- شیشه اسپندرل (بدون دید).
- روکش سنگ
- آلومینیوم (کرتین وال آلومینیمی)
- پلاستیک تقویت شده با الیاف (FRP)
- لوور یا دریچه
مزایای نمای کرتین وال
نمای کرتین وال یک نمای رایج مورد استفاده در ساختمانهای مدرن است که برای جلوگیری و مراقبت سازه از ورود عوامل بیرونی مانند هوا و آب ساخته شده است. نماهای Curtain Wall پانلهایی هستند که اغلب از طریق اتصال مکانیکی و چسباندن شیمیایی در قسمت بیرونی ساختمان قرار میگیرند. کرتینوال میتواند از جنس فلز، شیشه یا سنگ باشند و هنگامی که در سازههای مدرن استفاده شوند مزایای فراوانی دارند. در ادامۀ این مطلب از مجموعه در و پنجره دوجداره روماپن به بررسی مزایای نمای کرتینوال خواهیم پرداخت.
عایق آب و هوا
یکی از اهداف اصلی و مهم نمای کرتین وال عدم ورود آب و هوا به داخل ساختمان است و اساساً بهعنوان یک محافظ و یک عایق عمل میکند. نگهداری از ساختمانهایی که نمای کرتینوال دارند بسیار آسانتر راحتتر و مقرون به صرفهتر است. همچنین کرتین وال موجب میشود به طور کلی عمر ساختمان بیشتر شور زیرا برای ساختمان یک سپر محافظ اضافی محسوب میشود.
کاهش نوسان ساختمان
کرتین وال برای ایجاد پایداری سازه در نظر گرفته نشده است. اما به طورکلی نوسان ساختمان را کاهش میدهد و در نتیجه سازه را ایمنتر میکند. کرتینوال قادر است با پراکنده کردن نیروی جنبشی و در کل قاب و سازه، هرگونه فشار وارده بر ساختمان را یکنواخت. به طورکلی، این باعث ایجاد ساختمانی میشود که بیشتر در برابر بادهای شدید مقاومت میکند. کاهش نوسان ساختمان به ویژه در ساختمانهای بلندتر مفید است و همچنین میتواند ساختمان را برای ساکنان راحتتر کند.
کند کردن سرعت گسترش آتش
کرتین وال علاوه بر این میتواند بهعنوان یک مانع از انتقال آسان آتش در سطح ساختمان، گسترش آتش بین طبقات را کاهش دهند. این مورد میتواند به ویژه در ساختمانهای بلندتر مهم باشد. جایی که آتش به سرعت میتواند به سمت بالا گسترش یابد و خسارات جبران ناپذیری به بار آورد.
راندمان حرارتی
هنگامی که نمای کرتینوال به درستی ساخته و لعاب کاری شود، کارایی حرارتی ساختمان را نیز بسیار بهبود میبخشد. Curtain Wall به عنوان لایۀ دیگری از مواد در سراسر ساختمان، میتوانند دمای داخل ساختمان را تثبیت کرده و هزینههای انرژی خود ساختمان را کاهش دهند. همچنین وجود این لعاب اضافی میتواند نور ماوراء بنفش را کاهش دهد که از محو شدن یا تخریب سریع وسایل داخل ساختمان جلوگیری میکند.
ظاهر و جذابیت
با گذشت زمان نمای کرتین وال در بسیاری از ساختمانها مورد استفاده قرار گرفته و توجه ساختمان سازان زیادی را به خود جلب کرده که دلیل آن فقط کاربردی بودن بسیار زیاد نمای کرتینوال نیست. بلکه زیبایی ظاهری بسیار زیاد آنها نیز در پرطرفدار بودن این نماها مؤثر است. کرتینوال به ساختمان ظاهری تمیز، پیچیده و منحصربه فرد میدهد که متناسب با طراحیهای مدرن امروزی است. در بسیاری از مناطق، Curtain Wall آلومینیومی تنها نوع نمای کرتینوال است که در ساختمانها مشاهده میشوند. اکثر ساختمانهای مدرن دارای برخی از انواع کرتین وال آلومینیومی ترمال بریک هستند. زیرا این نمونه نمای کرتینوال دارای مزایای بسیار زیادی است که موجب جذب بیشتر ساختمان سازان به خود میشود.
سخن آخر
نمای کرتین وال که بیشتر در طراحیهای سازمانی و عمرانی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان یک عنصر طراحی عمل میکند که میتواند از ساکنان ساختمان در برابر شرایط آب و هوایی شدید محافظت کند و در عین حال اثرات انبساط و انقباض حرارتی، حرکت ساختمان و موارد دیگر را تعدیل کند. با وجود مزایا و کاربردهای بسیار زیاد، نمای کرتینوال عوامل مختلفی میتوانند بر عملکرد سیستم کرتینوال تأثیر بگذارند. نفوذ هوا و آب، کیفیت مواد به کار رفته شده در ساخت و نصب و مسائل دیگر همگی میتوانند منجر به خرابی نمای Curtain Wall شود.
برای حفظ عمر و حفاظت از سیستم کرتینوال، باید بررسیهایی به صورت منظم و دورهای برای مواردی مانند واشر، آب بندی، اتصالات سیستم و قابلیتهای عایق حرارتی انجام شود و حتماً چند مدت یکبار فریم کرتین وال آلومینیومی باید تمیز شود. علاوه بر این، درزگیرهای محیطی که معمولاً برای عمر مفید بین ۱۰ تا ۱۵ سال طراحی می شوند، باید تا پایان عمر خود و گذشتن این مدت زمان، دائماً با دقت بررسی شوند و در صورت لزوم حذف یا جایگزین شوند. شما میتوانید جهت دریافت اطلاعات کامل در زمینۀ خرید و نصب نمای کرتین وال با کارشناسان مجموعه در و پنجره دوجداره روماپن تماس باشید و خریدی مطمئن و ایمن داشته باشید.